Polering – vad är det och varför kan och ska man göra det?

Polering – vad är det och varför kan och ska man göra det?

Lacken på din bil utsätts för många olika sorters påfrestningar under sin livstid. Salt, slask, stenskott, dubbsmuts och fågelbajs – allt gör att lacken slits och mister sin glans. För att hålla lacken blank och snygg är det en bra idé att polera bilen någon gång om året.

Lacken på din bil utsätts för många olika sorters påfrestningar under sin livstid. Salt, slask, stenskott, dubbsmuts och fågelbajs – allt gör att lacken slits och mister sin glans. För att hålla lacken blank och snygg är det en bra idé att polera bilen någon gång om året. 

När du polerar bilen tar du med hjälp av polish bort yttersta lagret av klarlack för att skapa en jämn och fin yta. En jämn yta reflekterar ljuset snyggt och gör helt enkelt att bilen ser mer välvårdad ut. När du polerat lacken på bilen bör du avsluta behandlingen med ett skyddande vax för bästa vårdande effekt. 

Vid polering är grundarbetet det viktigaste – för ett bra resultat ska du alltid börja med att tvätta bilen noga. När du tycker bilen är ren så tvättar du den en gång till och sedan kan du börja polera. Använd gärna avfettning som verkligen hjälper till att få bort partiklar och smuts som kan göra att din polering istället orsakar repor snarare än att avhjälpa dem. Det är också viktigt att bilen är torr innan du börjar polera. Stå alltid inomhus eller i skuggan när du behandlar din bil för att få bästa resultat av ditt arbete. 

Du kan polera bilen för hand eller använda dig av poleringsmaskin. När man polerar för hand använder man oftast all-in-one-produkter som är både slipmedel och vax i samma flaska. Denna typ av slipmedel rensar lacken från gammal polish och gammalt vax samtidigt som det avlägsnar de minsta tvättreporna. För djupare repor behöver man använda sig av andra produkter för att få till ett jämnt och bra resultat. Att polera bilen för hand tar längre tid och blir sällan lika bra som om du polerar med maskin. 

För djupare repor eller mycket matta ytor kan man behöva använda en rubbing eller annan grov polish som går djupare in i lacken än vad vanlig polish kan göra. Rubbing används oftast på samma sätt som vanlig polish, men enbart på de områden där det verkligen behövs. Efter man genomfört grovpoleringen med hjälp av rubbning så polerar man bilen på samma sätt som vid underhållspolering, och avslutar med ett skyddande vax.

Det finns polermaskiner som passar alla, även dig som aldrig polerat en bil tidigare. Är du nybörjare är en dubbelverkande maskin att rekommendera. Den fungerar genom att både rotera och oscillera, detta ger en oval arbetsyta som minskar risken för friktion och värmeutveckling, vilket gör att du undviker polerrosor och spår efter din polering. För bästa resultat tänk på att använda rätt sorts dyna till den typ av polish eller rubbing du använder, oftast är det en bra regel att använda dynor från samma tillverkare som den polish man använder. 

Efter poleringen ska man se till att bilen är ren innan man lägger på ett skyddande lager med vax. De flesta polisher saknar skyddande funktioner för lacken och behöver ett bra vax som efterbehandling för att stärka upp lacken igen. Därför ska man alltid använda polish och vax tillsammans för bästa resultat. 

Polera lacken ska man dock inte göra för ofta – varje gång man polerar slipar man bort ett ytterst tunt lager av lacken och till sist finns där inte mer lack att polera bort. Att polera bilen en gång om året är mer än gott nog och vi på LOTA Bilvård i Västerås kan hjälpa er med det. Du är varmt välkommen för mer information. Skicka ett mail eller slå en signal!

Tel: 021-81 11 71
Mail: kundtjanst@lotabilvard.se
[/av_textblock]