Varför ska man tvätta bilen 1 gång/månad på vintern?

Varför ska man tvätta bilen 1 gång/månad på vintern?

Att tvätta bilen på vintern kan ofta kännas tröstlöst. Med snö och minusgrader ena dagen och plusgrader och slask nästa dag så tar det inte lång tid innan den nytvättade fina bilen är smutsig och matt igen. Men det är just därför det är så viktigt att tvätta den ofta!

Vad många kanske inte vet är att det är stor skillnad på att sommartvätta sin bil och att vintertvätta den. De olika årstidernas smuts och väder kräver att du använder dig av olika produkter och tekniker, samt går tillväga på lite olika vis. På vintern, till skillnad från sommaren, utsätts din bil för dubbsmuts. Vinterdäck med dubb river upp smuts från vägbanan som oftast innehåller en blandning av salt, tjära och annan smuts som fäster sig hårt i lacken. Men med rätt tänk och behandling är det fullt möjligt att hålla bilen snygg och välmående även på vintern!

Det är inte bara för utseendets skull som du bör ta hand om din bil på vintern. Smutsen som virvlar upp från vägbanan sliter på materialet i bilen och gör på sikt att plåten korroderar. Ingen av oss gillar rost på våra bilar vilket är ännu en bra anledning att hålla efter bilen, gärna flera gånger, under vinterhalvåret. Tjära och salter som får ligga på lacken bryter ner ytan oavsett om det yttersta lagret är vax eller bilens lack, detta gör lacken både mattare och mer känslig för korrosion. 

En ren lack har också en bättre smuts- och vattenavvisande funktion. Detta då partiklar som fastnar på lacken gör det lättare för ytterligare partiklar att fastna. En ren bil exponerar den vaxade ytan vilket gör att till exempel snö och slask inte blir kvar på bilen i samma utsträckning och gör det enklare att hålla bilen ren. 

En smutsig bil syns också sämre i mörker än en ren bil gör, eftersom både lacken, lamporna och registreringsskylten förlorar sin reflekterande förmåga om de är täckta av smuts från vägbanan. Är registreringsskylten dessutom så smutsig att den är svårläst kan polisen ge dig böter för det. 

En bra tumregel är att tvätta bilen åtminstone en gång i månaden om du använder den dagligen. Om du väljer att tvätta för hand eller i biltvätt är helt och hållet en smaksak. Tänk dock på om du handtvättar att det i många kommuner är förbjudet att låta tvättvattnet rinna ner i dagvattenbrunnar. Ett bra alternativ är att istället åka till en gör-det-själv-hall som finns i de flesta kommuner. Tänk också på att för bästa resultat använda en ny tvättsvamp och helt ren hink så du inte får med något grus som repar lacken av misstag. 

När du tvättar bilen på vintern finns det några saker att tänka på som man oftast inte tar hänsyn till under de varmare månaderna, och det är att gummilister och eventuella mekaniska lås behöver lite extra tillsyn. Gummilisterna smörjer du enkelt med ett silikonstift eller något av de specialmedel för bilgummi som finns att köpa. Lås i dörrar och bagagelucka mår bra av en droppe olja för att undvika frysning.

Oavsett om du väljer att tvätta själv eller hos oss på LOTA Bilvård i Västerås så kommer en bil som tvättas regelbundet hålla längre och vara i bättre skick än en bil som tvättas sällan eller aldrig. Du är varmt välkommen för mer information. Skicka ett mail eller slå en signal!

Tel: 021-81 11 71
Mail: kundtjanst@lotabilvard.se
[/av_textblock]