Vad är skillnaden mellan vax, polering och lackskydd?

Vad är skillnaden mellan vax, polering och lackskydd?

Lacken på din bil utsätts för en mängd olika typer av yttre påverkan. Den ska klara av starkt solljus, saltslask, stenskott, asfalt och ett ständigt föränderligt klimat. Lacken har som uppgift att skydda plast och plåt, och även att spegla den biltyp den sitter på. Billack som hålls efter med regelbundna bilvårdsbehandlingar är lättare att hålla rent och snyggt över tid. Polering, vaxning och lackskydd är alla metoder som hjälper dig att hålla bilens lack i god kondition. De är alla tre bra hjälpmedel för att öka lackens livslängd och motståndskraft mot slitage. Men ibland kan det vara svårt att hålla koll på de olika begreppen och vad de gör för nytta – så här följer en beskrivning och jämförelse mellan dem.

Billack utsätts för mycket påfrestning som gör att den slits över tid och mister sin glans. Polering är en metod där man med hjälp av slipmedel (polish) tar bort ett ytters tunt lager av klarlacken för att skapa en jämn yta på bilen. En slät yta reflekterar ljuset jämnt och ger en blank, skinande lack. De flesta polisher saknar dock skyddande funktioner för lacken, och behöver ett bra vax som efterbehandling för att stärka upp lacken igen. Därför ska man använda polish och vax tillsammans för bästa resultat. 

Bilvax finns i många olika varianter och de flesta är en blandning mellan naturligt vax, lösningsmedel, silikonvätskor, PTFE och färgämnen. Vax kommer oftast som en pasta, men det finns också i flytande form. Den skyddar lacken mot yttre påfrestningar som oljor, salter och smuts  – och filtrerar även det ultravioletta ljuset från solen som över tid bleker färgen i lacken. Vaxet kan inte ge ny glans till en matt yta, men förstärker den glans som redan finns där genom att fylla ut ojämnheter och eventuella fel i lacken. 

Med ett lackskydd förbättrar man lackens förutsättningar att glänsa och stå emot yttre faktorer som ultraviolett strålning och oxidation. Modern billack är inte lika tålig som de var förr och är i större behov av ett extra, yttre skydd. Att lämna in bilen för ett lackskydd är också en tidsbesparande åtgärd då man själv inte behöver lägga lika mycket tid på underhåll av bilens lack hemma. Att bilen ser renare ut är också en klar fördel med behandlingen. 

Som en sammanfattning kan man säga att polering tar bort ett lager för att ge ett jämnt ytskikt och glans, medan vax lägger till ett lager för att ge samma resultat. Dock bör de två metoderna användas tillsammans för bästa resultat och längsta hållbarhet. Du kan göra det själv hemma eller lämna in bilen till en bilfirma som LOTA Bilvård för att göra det åt dig. Ett lackskydd stärker billackens motståndskraft mot yttre påverkan och förlänger lackens livslängd. Bilen blir mer lättskött och lättare att tvätta. Att använda sig av lackskydd är också en tidsbesparing då det minskar behovet av annat och mer tidskrävande underhåll. 

Vi på LOTA Bilvård här i Västerås har lång erfarenhet av bilvård och våra kunniga och engagerade medarbetare tar gärna emot din bil för omvårdnad och behandling. Tillsammans med er håller vi bilens lack i bästa skick för alla väder. Du är varmt välkommen för mer information. Skicka ett mail eller slå en signal!

Tel: 021-81 11 71
Mail: kundtjanst@lotabilvard.se
[/av_textblock]